Banner voorbeeld SERUMBANK Serumbank Serpo update juni 2008 Banner voorbeeld SERUMBANK


Na een lange aanloop periode van particuliere serumbank tot aan een operatieve nationale serumbank is per 21 mei 2008 Nederland dan officieel in het bezit van een serumdepot met serum tegen tal van beten en steken veroorzaakt door giftige dieren.
zie persbericht hierover

Geschiedens:

Al sinds de jaren 80 wordt bij gifslangenbeten met regelmaat een beroep gedaan op de serumvoorraad van "SERPO".
In sommige gevallen komt serum ook bij andere dierentuinen vandaan. Heel soms wordt zelfs een beroep gedaan op de serumvoorraad van een gifslangenliefhebber.

In omliggende landen, als bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland, wordt serum betrokken uit een nationaal serumdepot.
Een nationaal serumdepot is een centraal magazijn waar, door de overheid, een bepaalde hoeveelheid sera in voorraad wordt gehouden. Dit serum wordt dan in geval van een bijtincident aangewend.

Nederland kent echter nog geen werkend nationaal serumdepot. Eind 2006 zal deze situatie veranderd zijn.

Door gemis van een nationaal serumdepot en de hoge kosten die aan de aanschaf van serum verbonden zijn heeft Walter Getreuer, directeur "SERPO", het initiatief genomen om een particuliere serumbank op te richten.
De intentie was om met andere gifslangenhouders samen serum in te kopen om zo de kosten voor een ieder laag en acceptabel te houden.

Het collectief aanschaffen van serum is niet goed van de grond gekomen. Dit door financiŽle onbetrouwbaarheid van enkele slangenhouders en enkele ziekenhuizen. Die de geboden hulp als serum en kosten voor raad en daad verzuimde / weigerde te betalen.
Beetje jammer dat in geval van nood men "SERPO" snel weet te vinden maar als de nood weg is dat wel eens anders ligt.

Om ook op de lange duur continuÔteit te kunnen garanderen, in beschikbaarheid van serum, is het noodzakelijk dat de financiŽle partners zich aan de gemaakte afspraken houden.

Voor Getreuer is het onmogelijk gebleken dit op financieel verantwoorde wijze te kunnen waarmaken.

Dat de serumbank financieel niet rond kwam is echter geen belemmering om nog steeds, vrijblijvend, raad te bieden bij bijt- of steekincidenten veroorzaakt door giftige dieren.

Gemiddeld 7 keer per jaar wordt hiervoor een beroep op ons gedaan en in enkele gevallen ook op onze serumvoorraad.

Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten heeft "SERPO" mensen geholpen bij vergiftigingen.

kranteknipsel gifslangenbeet

Daar het particuliere serumdepot financieel vastliep heeft EugŤne Bruins van Artis samen met Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) en W.K. Getreuer ("SERPO") bij de Nederlandse overheid een plan ingediend om te komen tot een nationaal serumdepot.

Eindelijk is het nu zover dat de overheid haar verantwoordelijkheden neemt en bezig is een nationale serumvoorraad aan te leggen. zie persbericht in de Telegraaf

Met de komst van een nationale serumdepot is de rol van "SERPO" echter niet uitgespeeld.

De kennis bij de overheid aanwezig over o.a. gifslangen is te gering om te bepalen of de slang of ander giftig dier die iemand vergiftigd ook inderdaad die soort is die beweerd wordt.

Het is al meermalen voorkomen dat mensen aan het infuus lagen in de veronderstelling gebeten te zijn door een gifslang terwijl het om een niet giftige slang ging.

Ook is het een aantal maal voorgekomen dat ziekenhuizen blindelings wilde grijpen naar bijvoorbeeld adderserum terwijl het slachtoffer gebeten was door een groefkopadder. Klinkt als adder maar heeft wel een ander serum nodig. In dit soort van gevallen zal onder andere een beroep gedaan worden op de expertise van Getreuer.

Serumdepot wordt niet alleen ten behoeve van gifslangenhouders ingericht maar is met name ook voor die mensen die onverhoopt oog in oog komen te staan met een vergiftige verstekeling. Iedereen heeft kans in Nederland om onverhoopt gebeten of gestoken te worden door een giftig uitheems dier. Zie zaagschubadder

In 2005 werd een Leidenaar gestoken door een schorpioen die hij per ongeluk had meegenomen in zijn koffer uit Mexico.

Afgelopen jaar hebben zelfs 3 van deze steekincidenten zich voorgedaan in Nederland.

De afgelopen jaren zijn wij in vakantie bagage en op (lucht)havens, veilingen, vrachtwagens en dergelijke de volgende verstekelingen tegen gekomen.

  • Dwergratelslang op een veiling tussen de ledervarens.
  • Zwart hals spuwende cobra en monocle cobra uit de havens Rotterdam.
  • Zaagschubadder haven Rotterdam.
  • Zwarte weduwe, o.a. op planten veilingen, in old timers uit de V.S., tussen import cactussen.
  • Texaanse ratelslang havens Rotterdam.
  • Russel's adder in vrachtwagen uit Pakistan.
  • 10 tallen schorpioenen tussen souvenirs, in koffers, in caravans, etc.
  • Koraalslangen tussen plantenzendingen uit o.a Costa Rica,
  • etc. etc.
Voor wie meer wil weten over de aanloop naar een nationaal serumdepot zijn onderstaande verwijzingen lezenswaardig.

tel: 015-2143112


Banner voorbeeld SERUMBANK

kranteknipsel gifslangenbeet

FQA's / Links

Met dank aan het forum van www.snakes.nl

26 sept. 2006 "SERPO"©